Yin yoga

Yin yoga is een vorm van yoga waarbYIN Foto Flyerij we werken op de diepere structuren van het lichaam. Door langere tijd in een pose te blijven stimuleren we het bindweefsel om soepel te worden. En een soepel bindweefsel ligt aan de basis van een goede gezondheid. Je wordt er namelijk krachtiger, flexibeler en sterker van. Naast de focus op het diepe bindweefsel (fascie, gewrichten en gewrichtsbanden) oefenen we met het stil worden. Yin yoga leert je te ontspannen en bereidt zowel je lichaam als je geest voor op het beoefenen van (lange) meditaties.

Yin yoga nodigt je uit om mindful aanwezig te zijn in je lichaam. Naast dat het een hele uitdaging kan zijn om lange tijd in poses met soms een intense stretch te blijven, kom je tijdens de lessen vaak helemaal tot rust. Je brengt je aandacht naar binnen en zult merken dat je steeds dieper en dieper gaat ontspannen. Even helemaal bij en met jezelf zijn. Alles om je heen, zelfs de tijd, lijkt langzaam te verdwijnen.

Meridianen en chi

Volgens Oosterse filosofieën lopen er energiebanen, ook wel meridianen genoemd, door ons lichaam en specifiek door ons bindweefsel. Onze levensenergie, onze chi, stroomt door deze meridianen en beïnvloedt de kwaliteit van onze organen en vitaliteit.
Bij Yin yoga stimuleren we door het werken op de diepe lagen van het bindweefsel de kwaliteit van de meridianen en orgaansystemen. Je energie komt hierdoor meer in balans.

Voor wie

Yin yoga is toegankelijk voor iedereen, voor zowel de beginnende als de gevorderde yogi. Met uitzondering van jonge kinderen is Yin yoga een mooie practice voor mensen van alle leeftijden. Tijdens de lessen is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en worden de poses aangepast aan de mogelijkheden van de yogi. Deze rustige vorm van yoga is een mooie kennismaking met yoga voor degene die zoeken naar rust, verstilling en contact met zichzelf. Ook als tegenhanger van een Yang practice kan Yin worden beoefend.

KledingYogastudio Foto Flyer

Het is vooral belangrijk dat je comfortabele en warme kleding draagt. Door het lange stilzijn kan je het sneller fris krijgen dus zorg dat je een warme trui of vest mee hebt, warme sokken en een gemakkelijk zittende trainingsbroek of legging.

Hoe ziet een les eruit

Een les duurt 1 uur en 15 min. Eerst wordt er aandacht gebracht naar het landen, het aankomen op de mat. Dit gebeurt vaak door een korte meditatie of ontspanningsoefening. Daarna ga je op een hele rustige manier van pose naar pose. De docent legt de pose van te voren uit of praat je gedetailleerd in een houding. Eenmaal in een houding blijf je hier gemiddeld tussen de 3 en 5 minuten aanwezig. Bij Yin yoga keer je vaak helemaal naar binnen, de ogen zijn vaak gesloten, houdingen zijn vaak zittend of liggend om zo goed mogelijk te kunnen ontspannen.
Tijdens de les legt de docent vaak iets uit over de houding, de meridianen, mindfulness en ontspanning.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.